dinsdag 20 december 2011

Stemmen van vertrouwen en twijfel

WELKE STEM WINT HET?

 (Verschijnt  in Zinbox voorjaar 2012)

Het is het verhaal van twee jongens die opgroeien in het Himalaya-gebergte. Ze kennen elkaar niet, want de één groeit op aan de ene kant van en hoge berg en de ander precies aan de andere kant van dezelfde berg. Het is een gebruik in deze streken, dat als een jongen zestien jaar wordt, hij een proef moet doorstaan en de berg alleen en zonder hulp moet beklimmen. Aangezien de jongens op dezelfde dag zijn geboren beginnen ze beiden op hetzelfde  moment, op hun verjaardag, te klimmen; de één aan de ene kant, de ander aan de andere zijde.

Na een paar dagen is de  jongen op de westelijke berghelling halverwege. Daar kijkt hij naar boven en ziet de top boven zich, half in de mist en nog heel ver weg. Hij denkt:”Ik ben al zo lang onderweg en het is nog zo ontzettend ver; dat haal ik nooit”. Moedeloos en vol twijfel gaat hij op een rots zitten en keert vervolgens terug naar zijn huis in het dal.

Op hetzelfde moment  is de jongen op de oostelijke helling ook halverwege. Hij kijkt achterom en ziet ver beneden zich in het dal het dorp waar hij is opgegroeid. Terwijl hij daar diep beneden zich  zijn dorp ziet, denkt hij: “Zo ver geklommen al; wat ben ik al ver gekomen!”. Vol vertrouwen zet hij zijn tocht voort en twee dagen later bereikt hij de bergtop.

Weet je:

“Veel beslissingen nemen we op basis van stemmetjes in ons hoofd . Bij een keuze kunnen de stemmen  elkaar behoorlijk tegenspreken. Dat maakt kiezen soms heel lastig. We zijn ambitieus en hebben tegelijk een luilak in ons. We willen veel geld verdienen, maar ook een baan met uitdaging en creativiteit”. Goede keuzebegeleiding geeft leerlingen inzicht in wat er allemaal komt kijken bij kiezen. Twee stemmen die bij een keuze  in ieder van ons zitten zijn de stemmen van Vertrouwen en de stem van de Twijfel. De vraag is welke wint. Het is het verschil tussen de top van de berg wel halen of halverwege blijven steken.

Bespreken:

- Noem eens een lastige keus die je ooit gemaakt hebt. Wat zei de stem  van de Twijfel tegen je? En wat de stem van het Vertrouwen? Welke stem won het en wat deed je?

- Noem eens een keus die je in de nabije toekomst gaat maken? Welke verschillende stemmen spelen daarbij een rol? Hoe ga je met al die stemmen in  je tot een keus komen?




Geen opmerkingen: