maandag 3 februari 2014

Januari 2014 Verhalen van de stad

In 2014 wil ik de stad centraal stellen.

Ik maak in januari wandelingen door Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Arnhem.

Arnhem:
De melancholieke metropool

Als voorproefje op veel stadswandelingen en stadscoaching het komend jaar  bezocht ik de tentoonstelling 'De melancholieke metropool  in Arnhem. In het museum van moderne kunst aldaar zijn sfeerbeelden van grote steden te zien, stammend uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Mooi zijn de magisch realistische stadsbeelden van o.a. Carel Willink en Pyke Koch. Ze worden afgewisseld met verstilde fotobeelden van Parijs uit die tijd. In de zalen erna zie je films over steden uit die tijd. Prachtig is de film 'Regen' van Joris Ivens. Ik geniet en herinneringen komen op aan stadsbezoeken en wandelingen door rustige wijken. Melancholie, heimwee naar plekken waar ik ooit was. Nog tot eind februari in Arnhem te zien. Een aanrader voor ieder die van steden houdt.
Wandeling door je eigen stad ( uit de Nieuwsbrief van Verhalen Onderweg):

‘Ik droomde in de steden bij avond
in Parijs liep ik lang over boulevards
zocht francs op het asfalt
de bistro’s wenkten’
Remco Campert

In deze winternieuwsbrief van Verhalen Onderweg neemt  Aat van der Harst je mee naar steden dichtbij en steden in de verte. Ontdek hoe een stad tot een spiegel kan worden voor persoonlijke vragen en aanleiding tot zelfreflectie. Leer over jezelf, de ander en de wereld in beweging. Deze keer niet in een mooi natuurgebied, maar in stedelijke omgeving. Stel dat je het komend weekend eens een mooie stadswandeling zou gaan maken ….

De grote stad
Ga in gedachten eens terug te gaan naar een wandeling die je ooit in je leven maakte in een grote stad. Ik vermoed dat er nu allerlei wandelingen en allerlei steden in je herinnering komen. Kies er eens eentje uit en maak de herinnering sterker door terug te denken aan hoe het daar was. Wat zie je voor je? Hoe voelde je je  daar op dat moment in die stad? Wie was er bij je of was je daar alleen onderweg? Dit beeld van die wandeling toen zou de basis kunnen zijn voor een verhaal dat je op zou kunnen schrijven of vertellen. Kijk eens wat het thema zou zijn van je verhaal:  Geluk? Eenzaamheid? Verwondering? Armoede? Zoektocht? ……?

De stad in de buurt
Hoe zijn het zijn om deze week eens een langere wandeling in je eigen stad te maken of een stad in de buurt? Alain de Botton stelt in zijn boek De kunst van het reizen vast, dat verre reizen vaak afleiden van waar het echt om gaat. Je loopt ergens ver weg met een reisgids in de hand of achter een gids aan. Die laten je zien wat de moeite waard is. Er is al voor je bepaald wat interessant is en waarvan je zeker een foto moet maken. Hoe anders is het als je een wandeling maakt door een stad, waarbij je je voorneemt om je te laten verrassen. Loop met alle zintuigen open door de straten. Wat is er veel te horen en te zien en te ervaren. Je was hier wellicht al vaker, maar ziet vandaag pas voor het eerst een gevel die wat scheef staat, een lantarenpaal met een sierlijke vormgeving, een museum waar je vandaag voor het eerst naar binnen gaat. Zo kun je je oefenen om alert te lopen. Niet diep in gedachten op weg naar een winkel, je werk, het station. Diezelfde weg kun je ook tot een verrassingstocht maken. Je neemt een andere weg naar je werk; je stapt een halte eerder uit de tram en loopt verder; je laat de auto eens staan en wandelt naar het station. Je dag begint ineens een stuk aardiger dan in de file. Kortom, wandel en laat je verrassen. In een bos kan dat, maar het kan ook heel goed in een stad. Steden boeien.

‘ Geef mij de grauwe stedelijke wegen,
De in kaden vastgeklonken waterkant,
De wolken nooit zo schoon dan als ze, omrand
Door zolderramen, langs de lucht bewegen’’
J.C. Bloem

WANDELING DOOR ROTTERDAM EN BERLIJN
Gezien op Filmfestival Rotterdam 2014:
A house in Berlin.
Een verhaal dat je meeneemt. Jonge lerares uit Glasgow erft onverwacht het huis van een oudoom in Berlijn. Ze reist af naar Berlijn en maakt kennis met de bewoners. Haar verblijf in Berlijn wordt tevens een reis door de geschiedenis van haar familie, de geschiedenis ook van Europa. Op haar zoektocht door de stad maakt ze een snel ontwikkelingsproces door. Ze verbindt zich met de geschiedenis van haar familie, de droom over Palestina, de oorlog. Ook verbindt ze zich voor de huidige bewoners van het prachtige, maar oude en vervallen huis: de twee kunstenaars voral en de oude vrouw boven, die de heel geschiedenis meemaakte en haar oudoom en opa gekend heeft. De verantwoordelijkheid voor huis, bewwoners en geschiedenis weegt zwaar voor haar. Ik zelf houd van Berlijn en associeer me sterk met haar op haar zoektocht door de stad. Ik applaudiseer voor filmmaakster Cynthia Beatt die vijftien jaar aan de film werkte en vertelt over het maakproces. Even later loop ik door Rotterdam en ben in gedachten nog in Berlijn. Verhalen verbinden momenten in de tijd, verhalen verbinden plaatsen en steden met elkaar.Rotterdam van nu, in gedachten nog in Berlijn. Verhalen verbinden momenten in de tijd, verhalen verbinden ook plaatsen.wegen zwaar voor haar. In korte tijd maakt ze een veranderingsproces door tijdens haar zoektocht door de stad. Berlijn als spiegel voor haar eigen levensverhaal. Ik applaudiseer voor filmmaakster Cynthia Beatt, die aanwezig is en vertelt over dit filmproject waar ze vijftien jaar aan werkte. Buiten wandel ik door het moderen Rotterdam van nu, in gedachten nog in Berlijn. Verhalen verbinden momenten in de tijd, verhalen verbinden ook plaatsen.
Dit waren een aantal stadsimpressies van januari 2014. De tocht door steden gaat verder.
Aat



Geen opmerkingen: